De eerste dagen
Blijf op de hoogte en volg Joost en Nina
07 Februari 2008 | Suriname, Paramaribo
Fa wa ka lieve allemaal??Aigo??
Zoals jullie kunnen lezen kunnen wij al ontzettend goed Sranan Tongo spreken na 1.5 week hier in Paramaribo!haha…Maar de belangrijkste woorden zijn natuurlijk mi lobe joe!!;)
Het is hier nog steeds erg leuk en iedere dag komen we weer dingen tegen die zo niet Nederlands zijn!!
De auto’s rijden hier links en als je voorrang wilt moet je gewoon heel hard toeteren. We hebben deze week voor het eerst gefietst en dat was een hele beleving. Er zijn geen fietspaden en aan de zijkanten van de weg zitten grote kuilen. Maar gelukkig beginnen we er aan te wennen.
De taxi’s hier zijn echt spot goedkoop. Een ritje met de taxi kost ongeveer 6srd ( 1.25 euro). Alleen het probleem als we een taxi willen bestellen is dat ze ons niet kunnen verstaan, aangezien we beide met een redelijk zachte g praten en we hier in de Goudstraat wonen, kunnen ze ons meestal niet verstaan. Meestal na een aantal keer die G goed hard uitspreken kunnen ze eindelijk verstaan waar we wonen. Volgens een taxichauffeur hadden wij zo’n raar accent omdat het in Nederland altijd zo koud was. Nou dan moeten ze eens naar hun eigen accent luisteren;)
Ook hebben we voor het eerst in een Surinaamse bus gezeten. Er zijn hier geen vaste haltes dus je kan overal de bus aanhouden waar je maar wilt. Vervolgens zit de hele bus propvol en is er geen gangpad meer zichtbaar. Als je dan wilt uitstappen moet je heel hard roepen dat je eruit wilt en moet iedereen opstaan omdat je anders niet van je plaats af kan. We hebben hier echt vreselijk om gelachen. Wij als enige bakra's tussen de suri's ingeklemd:)
Verder hebben we nieuwe soorten groenten en fruit uitgeprobeerd. Toch erg vervelend als je niet weet hoe je de groenten klaar moet maken, het gevolg hiervan was dat we een of ander slijmerig papje met groenten hebben gegeten. Het leek iedere keer alsof je een hap snot naar binnen aan het werken was. Dus eet nooit oker!!!Het fruit is hier wel allemaal erg lekker.
Een leuke ervaring was het Braziliaans carnaval hier. Dames met heel weinig aan en lekker schudden met je kont. We kregen toch wel even heimwee naar huis…
Want niks gaat boven het Limburgs carnaval natuurlijk;)…en ook een klein beetje het Brabants carnaval.
Nu ook nog even een stukje over stage want volgens ons waren we daarvoor naar Suriname gekomen…
We “werken” 10 dagen van de 14 dagen. De ene week 6 dagen en de andere week 4 dagen. We werken iedere dag ongeveer 5 uur dus houden nog genoeg tijd over voor andere dingen.
De collega’s en medestagiaires zijn heel gezellig en de kinderen durven nog niet echt veel te zeggen of te vragen. Het is dus nog een beetje aftasten allemaal.
We willen zo snel mogelijk met onze afstudeeropdracht beginnen zodat we concreet weten wat we kunnen gaan doen.
De ligging van het internaat is echt heel erg mooi. Bijna midden in de stad in een groene omgeving. We proberen nog foto’s bij dit bericht te plaatsen.
Vandaag zijn we naar een school gegaan om een gesprek over een kind te hebben, daarna zijn we met de directeur naar de dierentuin gereden en hebben we bier gedronken. Leuk hè zo’n directeur. De dierentuin hier was trouwens vreselijk zielig. Alle beesten zaten in kleine hokjes en ze hadden levende kuikentjes om aan de slangen te voeren..Heel zielig.
Aankomend weekend gaan we voor het eerst een tripje maken richting het binnenland. We gaan naar de plaats Wi Sal Wini (Wij zullen winnen in het Sranan Tongo) en van daaruit gaan we verschillende plaatsen bezoeken.
Het is hier altijd nog erg warm, maar helaas trekt er af en toe een tropische regenbui over. Eigenlijk zou het nu de kleine droge tijd moeten zijn, maar volgens iedereen is de regentijd aangebroken:S!!!De ozon laag doet dus niet meer echt goed zijn best.
Het positieve van zo’n regenbui is dat je er een beetje van opfrist als je op de fiets zit. Fietsen hier is namelijk erg warm en zweterig.
Zoo…Nu zijn jullie allemaal weer een beetje op de hoogte!!
Hoe is het trouwens in dat koude kikkerlandje daar??Nog steeds koud??hihi (We beginnen al een beetje bruin te worden).
Heel veel zoenen en knuffels van ons
p.s. Helaas kunnen we niet veel foto’s op de site zetten omdat we nogal krap bij kas zitten…Maar mensen met geld over kunnen natuurlijk altijd een schenking doen…hint, hint, hint…:)
07 Februari 2008 - 07:09
Kim:
heee nien!
Klinkt goed allemaal! Hier is het niet zo heel koud maar wel erg nat (ook met de carnaval helaas..)!!! dus geniet er daar maar van!
Heel veel plezier nog!!
Kuss Kim -
07 Februari 2008 - 08:25
Marlieke:
He Joost en Nien!
Leuk zo'n lang verhaal! En vind de foto's ook heel mooi :) Joost lijkt net een echte meester! En er is helemaal niks mis met jullie accent hoor, ik kom jullie in juni wel even redden met mn hard g. Ben benieuwd hoe het binnenland gaat bevallen! Moeten jullie maar zo snel mogelijk laten weten als jullie terug zijn, want ik neem aan dat je daar nauwelijks contact met de buitenwereld kan houden:) Nou lieverds, geniet ervan! Ik ga weer even stickers plakken, tja verschil moet er wezen ;)
Dikke kussss!
Marlieke -
07 Februari 2008 - 09:33
Linda:
Heej Nien en Joost!
Echt leuk om jullie verhalen te lezen :)!! En wauw, wat leuk die foto's!! Nou, dat Surinaams klinkt inderdaad verbluffend goed ;)... Ik zie het al helemaal voor me met die toeterende auto's op straat en bussen waarin iedereen moet roepen zodat de bus stopt, haha! Sterkte met "inburgeren" ;)! Goed om te horen dat jullie leuke collega's hebben en dat jullie nog genoeg tijd overhouden voor andere dingen dan de stage. En die kinderen zullen vast snel aan jullie gewend raken! Geniet van het lekkere klimaatje daar en alvast veel plezier met jullie weekendtripje :)!!
Dikke kus, Linda -
07 Februari 2008 - 13:30
Japie:
Hey Nina!
Klinkt goed allemaal joh! :)Hier in Nederland gaat alles zn gangetje... stappen en wat studeren ;)
Veel plezier nog!
Kus J. -
07 Februari 2008 - 14:38
Jacqueline:
Hey Joost, ziet er goed uit in Suriname. Af en toe een flinke regenbui is misschien wel lekker om af te koelen. Hanneke is druk bezig alles in de koffer te proppen, en dat valt niet mee! Maar de serieverkrachter is opgepakt en van Joran hebben we ook geen last meer. Gaat allemaal goedkomen.
Maak er wat leuks van en we zien je in maart.
Liefs Jacq. -
07 Februari 2008 - 19:30
Karen:
Hey Nien en Joost,
Super leuk om te lezen allemaal! Jullie hebben het er zo te horen goed naar jullie zin! En wat zijn jullie al verkleurd (een tikkeltje rood nog, maar dat kleurt bij;-))! Hier in het kikkerlandje is het inderdaad nog steeds erg koud en nat. Maar gelukkig heb ik sinds vorige week een autootje waar ik arnhem en nijmegen mee rond kan toeren! Echt ideaal!:-) Nien en Joost, heel veel plezier daar en ik hou mezelf op de hoogte door jullie leuke verhalen te lezen!
Dikke kus -
07 Februari 2008 - 20:21
Carolina:
Hola Schatjes :)
Super zeg, jullie verhalen!Ik zie het zo voor me, jullie tussen de dikke madammen in de bus (of valt dat wel mee?). Leuk, die rooie wangetjes! Geniet ervan he? Enneh...Ik hoop dat iemand die hint oppikt?!Foto'ssss!Tot gauw mails!
Dikke kus,
Caro -
08 Februari 2008 - 12:51
Titia:
Ha lieverdjes
Wat hebben jullie het goed zo te horen.Ik geniet met jullie mee en wil graag wat meer zien wat jullie tegenkomen en natuurlijk meer van jullie persoonlijk.Jullie kunnen 100 foto's per maand erbij gaan zetten vanaf nu.Jullie eerste sponsor is gevonden.
Liefs Titia -
09 Februari 2008 - 08:40
Annique:
Halloooo!
jullie surinaams gaat vooruit zeg! Leuk verhaal, zie jullie al helemaal voor me in die bus.
Joost zit zo op de foto te zien al helemaal in zn rol :)
Snel meer fotos erop zetten he, nu je moeder je gesponsord heeft, nien!
Heb zin om jullie leventje daar in het echt te checken, maar dat duurt nog een paar maandjes!
Hier in Vietnam is het vooral heel heet (zonder regen). We doen nog even een weekje cultureel en dan gaan we vooral eilandhoppen en duiken!
Geniet ervan en tot mails!
xx Annique en speciaal voor nina een dikke lebber van pim
09 Februari 2008 - 12:05
Elke:
Hey,
Wat leuk om weer van jullie te lezen! Het klinkt erg goed! Ook zien de foto's er goed uit. Ook fijne werktijden en fijn dat je de ene week 4 dagen werkt, kun jullie wat verschillende uitstapjes maken. Hier is het toevallig vandaag lekker weer, maar met carnaval viel het weer helaas weer tegen. Trouwens leuk dat jullie nog even iets van een ander soort carnaval hebben meegekregen. Of ja voor jou (nina) dan, Joost jij bent toch niet zo van de carnaval, wel?
Geniet van alles wat op jullie pad komt en ik blijf jullie volgen...
Kus Elke -
11 Februari 2008 - 16:26
Mariek:
Hé Nien & Joost,
Wat een leuk verhaal, leuk om zo een beetje op de hoogte te blijven van jullie Surinaamse inburgeringscursus, haha (lees jaloerse Mariek, vooral jullie kleurtje en uitzicht, leuk die foto's!!!)..Ik kan me het helemaal voorstellen jullie daar op je fietsje en in de bus..En dat Braziliaanse carnaval dat lijkt me ook wel wat...Ik ben benieuwd hoe jullie weekendtrip is geweest!
Ik kijk weer uit naar jullie volgende verhaal!
Geniet!
Liefs,
Mariek
12 Februari 2008 - 12:21
Anika:
He Sjat,
Leuk man jullie site! Ik had je nog proberen te smsen maar zoals ik vernomen heb, hebben jullie nieuwe nummers. Ik bel je binnenkort wel eens! Geniet van je verblijf daar in Suriname!
Dikke kus
Anika -
12 Februari 2008 - 17:31
Marielle:
Hoi Joost en Nina
Erg leuk weer jullie belevenissen te lezen,vooral dat busverhaal. Heel veel succes weer verder en plezier met de uitstapjes .
Groetjes Marielle -
12 Februari 2008 - 20:26
Martijn:
Hé Joost en Nina!
Tjonge jonge Oker!
Okersoep met Tajerblad en bakkeljouw:
3 ltr runderbouillon, 300 gram bakkeljouw, 2 tomaten, 1 gele ui, 1 laurierbledje, 200 gr tajerblad, 10 grote okers, 1 madam jeanette (peper), en natuurlijk mijn 150 gr rijst (ongekookt)
Hoe te maken:
Bouillon op vuur, bakkeljauw wassen, tomaten snijden, snipper ui, en bakken met de bakkeljauw. Afblussen met bouillon, laurierblaadje erbij, en het pepertje erbij. Okers in plakjes toevoegen in de soep. Tajerblad grof snijden en als laatste in de soep. Rijst koken, bal van de rijst knijpen (linkerhand onder houden en met rechts van bovenaf aandrukken), bal op ene diep bord leggen en de soep er om heen schenken.
Tot zover!
Groetjens!
Bosi Martijn -
14 Februari 2008 - 07:59
Jeske:
Hee Moppies,
Gezien het aantal keren dat ik heb moeten lachen tijdens het lezen van het berichtje, kan ik me ook levendig voorstellen hoe alles eruit moet zien! Vijf uur stage per dag, wat een luxe!!! En suds, na de dierentuin echt voor altijd vega!?! Ondertussen gaat het leventje hier in het koude landje ook door en heb ik geen vakantie meer. Heb zelfs een baan gevonden (in Roosendaal). De zoektocht naar huizen is dus weer geopend!!
Heel veel succes en plezier verder, maar dat lukt zo te zien prima!
Dikke smakkerd
14 Februari 2008 - 18:28
Sanne:
he nina (en joost),
wat leuk, nina in suriname, ik ga je site volgen! maak er een super tijd van daar, het gaat immers veeeeeel te snel voorbij! geniet ervan!
dikke kus sanne